Inkoopafdelingen vormen de kern van de inspanningen om duurzaamheid te regelen in de Supply Chain.
Een duurzame Supply Chain (‘Sustainable’) kan worden gedefinieerd als het beheer van de ‘ecologische’, ‘sociale’ en ‘economische’ gevolgen, en het bevorderen van ‘goed’ besturen in de praktijk, door middel van de ‘levenscyclus’ van goederen en diensten.
Waarom Procurement moeten worden betrokken bij Supply Chain Sustainability?
Het doel van een duurzame Supply Chain is het creëren, te beschermen en te ontwikkelen op lange termijn van ‘milieu-‘, ‘sociale’ en ‘economische’ waarde voor alle stakeholders die betrokken zijn bij het brengen van de producten en diensten op de markt.
Ik ben van mening dat een duurzame Supply Chain een goed ondernemersklimaat stimuleert in concurrentie en winstgevendheid. En is een geweldige kans om een verschil te maken voor bedrijven, gemeenschappen, het milieu, binnen en buiten het bereik van hun operaties.
Supply Chains zijn, eerst en vooral, een set van met elkaar verweven relaties tussen deelnemers in de markt. Naast vakmanschap die in de jaren is opgebouwd zijn de sociale gemeenschap en mensen de belangrijkste schakels in de keten.
Bovendien, Inkoopteams hebben een belangrijke rol te spelen in een duurzame Supply Chain, omdat zij verantwoordelijk zijn over het beheer van de interactie tussen de activiteiten van het bedrijf en haar leveranciers.
Agenda 2030 and UN Sustainable Development Goal 9
Na de positieve ervaring van de Verenigde Naties (VN), ofwel United Nations (UN) Millennium Development Goals, is de internationale gemeenschap begonnen aan een nieuwe en nog ambitieuzer streven onder de noemer van de 2030-agenda voor Duurzame Ontwikkeling (Sustainable Development), dat is gericht op een uitgebreide transformatie van onze wereld.
Deze nieuwe agenda is geïnspireerd door de ambitie en realisme om de ontwikkeling van de uitdagingen van de nieuwe wereld in een holistische en universele manier aan te pakken en is gebouwd op het fundament van 17 Sustainable Development Goals of SDGs van de UN.
Vanuit mijn gezichtspunt, zie ik de Sustainable Development Goal number 9 (UN 2015a),
“Building resilient infrastructure, promoting inclusive and sustainable industrialization and fostering innovation”, als bijzonder relevant.
Het bouwen van een veerkrachtige infrastructuur, het bevorderen van inclusieve en duurzame industrialisatie en het bevorderen van innovatie”, is bijzonder relevant.
Niet alleen vanwege de expliciete verwijzing naar innovatie, maar ook omdat het erkent het onlosmakelijk verband tussen innovatie en industrialisatie in duurzame groei, verbetering van inclusiviteit en het bevorderen van ecologisch duurzame ontwikkeling.
WikiRate spoort bedrijven aan transparant en ontvankelijk te zijn over hun sociale en milieueffecten. Juist online, kan je gebruik maken van WikiRate.
Heb je ‘inclusiviteit’ en ‘verantwoording’ nodig?
‘Inclusiviteit’ is in sociale verbanden het insluiten van mensen, het erbij horen. Het bevorderen van ‘inclusiviteit’ is verwant aan het bevorderen van diversiteit.
Uiteraard is het streven naar ‘inclusiviteit’ niet gemakkelijk omdat ieder persoon of organisatie vaak zijn eigen belangen nastreeft en zichzelf graag als exclusief beziet.
Het bereiken van deze inclusiviteit zou wel een van de grootste uitdagingen van de transitie kunnen zijn (De vraag hoe dat komt, beantwoord ik in een ander stuk nog wel eens).
Verantwoording betekent dat degenen die namens de mensen handelen verantwoordelijk zijn voor wat ze doen. Verantwoording vereist ook transparantie (zodat iedereen volledig op de hoogte is van relevante informatie), evenals leiderschap om deel te nemen aan de keuze van de leiders, beleid en dienstverleners.
Ik blijf er sterk van overtuigd dat de industriële sector uiterst belangrijk is in zowel ontwikkelingslanden als de ontwikkelde landen. Het blijft een belangrijke bron van innovatie en concurrentievermogen, die belangrijke bijdragen aan onderzoek en ontwikkeling, de export en de groei van de productiviteit zorgen.
Technologie en productie wederzijds versterken elkaar en scheppen de voorwaarden voor een vicieuze cirkel van groei en ontwikkeling.
Waarom de koppeling tussen Inkoop en Productie?
Het klinkt als een groot cliché. Maar er is geen ontkomen aan voor de CPO.
De uitbreiding van de Global Value Chains (GVCs) en de bijbehorende goederenstromen heeft geleid tot een verandering in de respectieve waarde van onderzoek en ontwikkeling, fabricage en marketing.
De daadwerkelijke fabricage of de productie stadia van GVCs relatief gestandaardiseerd en ontwerpen zorgen voor lagere rendementen, terwijl de pre-productie en post-productie segmenten gebieden zijn waar relatief hoge toegevoegde waarde zijn geconcentreerd.
We horen graag van je wat je ervan vindt !)
Succes,
Rolph Kropp
Illustraties (intro) met dank aan United Nations (UN-Media Commercial Material)
Laat wat van je horen