Het aanpakken van de gevaren van een complexe Global Supply Chain begint met duurzaamheid. Het creëren van duurzaamheid binnen de wereldwijde Supply Chain gaat hand in hand met een grondig programma, zoals van het Global Reporting Initiative (‘GRI’). De beste route naar duurzaamheid is door middel van adoptie van een holistische benadering die dieper duikt in de Supply Chain.
De reputatierisico’s van bedrijven met Supply Chains die niet zorgen voor Duurzaamheid principes zijn veel te zwaar om genegeerd te worden. Bovendien, invoeren van maatschappelijk verantwoorde praktijken in de Supply Chain kan de snelste route zijn naar het creëren van een winstgevend bedrijf met een levensvatbaarheid op de korte en middellange termijn.
Global Reporting Initiative: Pionier van Sustainability Reporting? (‘GRI’)
Global Reporting Initiative (‘GRI’) is een internationale onafhankelijke organisatie die bedrijven, overheden en andere organisaties helpt te begrijpen en te communiceren over de impact van de handel op kritieke kwesties van duurzaamheid (‘Sustainability’), zoals klimaatverandering, de mensenrechten, corruptie en andere onderwerpen.
In Mei 2013, lanceerde Global Reporting Initiative (GRI) de 4e generatie van zijn Sustainability Reporting Guidelines: the GRI G4 Sustainability Guidelines (the Guidelines). De laatste ronde kostte meer tijd (2 1/2 jaar) om te ontwikkelen. Een brede werkgroep van stakeholders en experts werkten samen aan het uiteindelijke resultaat.
De G4: disclosures zijn georganiseerd (‘rond twee gebieden’)
Ten eerste; zijn er zeven soorten van ‘General Standard Disclosures’: strategie en analyse, organisatorische profiel, geïdentificeerde materiële aspecten en grenzen, de betrokkenheid van stakeholders, rapportages governance, ethiek en integriteit en algemene standaard toelichtingen voor sectoren.
Ten tweede; hoewel deze algemene en specifieke toelichtingen van toepassing zijn op alle private en publieke rapportage sectoren, geeft ‘GRI’ ook meer specifieke richtlijnen voor de Healthcare sector.
Het GRI heeft de G4 Sustainability Reporting voor Stakeholders (‘gelanceerd’)
- Rapportages gepubliceerd na 31 december 2015 moeten worden opgesteld ‘in overeenstemming’ met de richtlijnen.
- De richtlijnen harmoniseren zoveel mogelijk met andere internationale normen, zoals de ‘United Nations Global Compact, Ten Principes’.
De richtlijnen richten zich op materiaal topics, of ‘aspecten’. Zij geven advies over identificatie van materiële aspecten en het bepalen waar de grenzen worden ingesteld, zodat verslaggevers zich kunnen richten op de effecten die er echt toe doen.
De 2 Optie’s: rapporteren ‘in overeenstemming’ met de richtlijnen
- Een nieuwe ‘Disclosure on Management Approach’ (DMA) is ingevoerd om uit te leggen hoe de organisatie het beheer van zijn materiële aspecten kan managen.
- GRI raadt gebruikers aan ‘External Assurance’ op te nemen hun duurzaamheidsverslag.
De vraag is natuurlijk of je daar hoogdravende analyses voor moet uitvoeren, of met intuïtie en onderbuikgevoel en vakmanschap een eind komt.
Ik voorzie dat op niet al te lange termijn data een ander kenmerk gaat krijgen, namelijk: Internationaal zakendoen brengt veel risico’s met zich mee. Niet alleen op juridisch en financieel gebied, maar steeds belangrijker wordt het ‘reputatierisico’. Daar gaat mijn volgende artikel over.
Oftewel, krijgen (‘GRI’) en big data een Voice in duurzaamheid? De voice of the customer hebben we al, de voice of (‘GRI’) met big data laat niet lang meer op zich wachten.
Wordt het daadwerkelijk gebruikt in jouw organisatie en zo ja, wat zijn je ervaringen?
We horen graag van je wat je ervan vindt !)
Succes,
Rolph Kropp
Illustraties (intro) met dank aan 123RF.com
Laat wat van je horen