
Supply Chain Disruption
Is een constante factor geworden voor iedereen in het bedrijfsleven, met name in de productie en organisatie. Onderbrekingen in de toeleveringsketen, wereldwijde inflatie, toenemende geopolitieke spanningen, tekorten aan chips, krappe arbeidsomstandigheden. Het zorgt allemaal voor een enorme dosis onzekerheid.
Een belangrijke strategie die breed wordt overwogen, is reshoring en nieuwe technologie.
Een structurering van de supply base: Hoeveel leveranciers wil je voor deze categorie hebben? Make or buy
Kies je voor global sourcing of mogen businessunits of dochterbedrijven ook lokaal sourcen?
Tegen welke condities, scenarioplanning doe je zaken met deze leveranciers?
Ander onderzoek geeft aan dat meer dan 80% van de bedrijven waarschijnlijk zal overwegen productie lokaal terug te laten keren, aangezien het hanteren van een ‘bouwen waar we verkopen’-filosofie een belangrijke manier is om instabiliteit aan te pakken.
Hoewel geld niet mag worden besteed aan technologie omwille van de technologie, moet elke vastgelegde euro worden geanalyseerd door de lens van principes die zijn gepopulariseerd door manufacturing 4.0- en industry 4.0-strategieën.
Slimme technologie
De meeste organisaties definiëren ‘smart factory’ ofwel door de lens van softwaretechnologieën of intelligente hardware. Software omvat AI, data-analyse in inkoop, natuurlijke taalverwerking (NLP), machine learning, computervision en systemen die productie-uitvoering (MES) en magazijnbeheer (WMS) coördineren. P2P-proces digitaliseren zodat orders er touchless doorheen lopen. Hardware kan het internet der dingen, sensoren, robotica, automatisering en programmeerbare logische controllers omvatten.
We hebben verschillende voorbeelden gezien van relatief efficiënte manieren om technologie van de volgende generatie toe te passen in een productieomgeving die een praktische implementatie vertegenwoordigt in plaats van een snelle aanpak.
Een praktische, slimme fabrieksbenadering levert P&L-impact op met bijna real-time snelheid. Succes begint met het identificeren van beheersbare kosten- en winstfactoren in P&L-categorieën, waaronder vaste kosten, materialen, arbeid en nutsvoorzieningen.
Digitale keteninnovatie
Bijvoorbeeld: Een voedselproducent identificeerde bijvoorbeeld uitval, overgewicht, overuren en energieverbruik als beheersbare kostenfactoren. Het bedrijf begon met het inzetten van digitale tools (zowel hardware als software) die deze kostenfactoren direct aanpakten, waardoor een onrendabele fabriek binnen zes maanden in een winstgevende fabriek veranderde.
Een nieuwe generatie zonnepanelen: circulair en lichtgewicht in Zuid-Nederland bedacht, ontwikkeld en binnenkort op grote schaal geproduceerd. Voor world-class manufacturering is de opbouw van een leveranciersbestand van wereldklasse topprioriteit (made in holland).
Bij een traditionele aanpak duurt het 12 tot 18 maanden om IoT en andere digitale tools in te zetten voordat er output en resultaten worden gegenereerd. Dat kan worden teruggebracht tot twee tot drie maanden met proefinstallaties (POC) en teruggebracht tot 12 maanden voor een netwerk brede uitrol.
Innovatie en duurzaamheid

Een duurzaam/circulair product dat van groot belang is voor de energietransitie en CO2-footprint.
Ook worden traditionele slimme fabrieksstrategieën geïmplementeerd door een technoloog met minimale kennis van productie of praktische zakelijke ervaring. In plaats daarvan zijn ervaren professionals met aanzienlijke productie- en digitale expertise nodig om de resultaten te interpreteren en implementeerbare aanbevelingen te begeleiden.
Belangrijk is dat de betere benadering waarde hecht aan flexibiliteit, vindingrijkheid en ervaring.
Bereid je ten slotte voor op tegenspoed. Wees geduldig en communiceer dat feedback op constructieve en positieve wijze wordt gegeven en ontvangen. Dit wordt gedaan door echt te delen wat de technologie-set zal doen voor de productie, inclusief de mensen die met de tools werken.
Waarschijnlijk hebben de meeste leidinggevenden en collega’s in jouw organisatie wel samen afspraken ingepland. Vaak is het echter vooral ‘de waan van de dag’ die vervolgens de agenda bepaalt. De eerste stap is ervoor zorgen dat de gesprekken echt over de goede onderwerpen gaan. Het belang van check-in & check-out.
Heeft jouw organisatie de juiste technologie om jouw werk goed te doen? Beschik je over de juiste tools of gereedschap om jouw werk goed te doen.
Wordt het daadwerkelijk gebruikt in jouw organisatie en zo ja, wat zijn je ervaringen?
We horen graag van je wat je ervan vindt !)
Succes,
Rolph Kropp
Illustraties met dank aan 123RF.com
Laat wat van je horen